iPhone ve iPad için Mail Ayarları


iPhone ve iPad, oldukça başarılı bir Mail uygulamasına sahip. IOS 5 ve sonraki sürümlerde Microsoft Exchange, Gmail, Yahoo, Hotmail, AOL ya da POP3 & IMAP hesaplarını ekleyip rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.
Bu yazıda yukarıda bahsi geçen mail servislerinin özelliklerinden bahsederken aynı zamanda nasıl kurulacağını da anlatıyor olacağız.
Daha eski bir IOS sürümü kullanıyor ve IOS güncellemesi yapmak istiyorsanız, iPhone ve iPad'de IOS Güncellemesi isimli video anlatımlı yazımızdan faydalanabilirsiniz.

iPhone & iPad'e Microsoft Exchange Mail Kurulumu
iPhone ve iPad ilk sürümlerinden itibaren Microsoft Exchange Server desteğine (Exchange ActiveSync diye de bilinir) sahip olarak geliyor. Öncelikle bu özelliği kullanmanın faydalarından bahsedelim:
Exchange Mail kullanmanın en önemli özelliği iPhone, iPad'de yer alan Mail, Kişiler, Takvim ve Anımsatıcılar içinde yer alan bilgilerin Exchange Server ile otomatik olarak senkronize edilmesi. Bu sayede iPhone üzerinden eklediğiniz (ya da değiştirdiğiniz) bir kişiyi ofisinizdeki Outlook>Kişiler listesinde görebiliyor, Outlook'dan eklediğiniz bir Randevu ya da Toplantı'yı iPhone'da görebiliyorsunuz. Ayrıca okuduğunuz bir mail tüm cihazlarda okunmuş olarak işaretleniyor, sildiğiniz bir mail ya da kişi aynı şekilde tüm cihazlardan siliniyor ve göndermiş olduğunuz tüm mailler Gönderilmiş Öğeler kutusunda yer alıyor. Kısacası tüm bilgileriniz (Mail, Kişiler, Takvim ve Hatırlatmalar) tüm cihazlarda birebir eşitleniyor.
1) Ayarlar'dan "Mail, Kişiler, Takvimler" bölümüne girin, "Hesap Ekle" ekranında ikinci sırada yer alan Microsoft Exchange'i seçin.
iPhone ve iPad için Mail Ayarları - Ayarlar Ekrani
iPhone ve iPad için Exchange Mail Ayarları -1
2) Eklemek istediğiniz Exchange mail hesabına ait E-posta adresi ve Parola bilgilerini girip Sonraki deyin. Gelen ekranda E-posta adresi ve Sunucu bilgilerini girdikten sonra Alanbölümünü boş bırakıp Kullanıcı Adı ve Parola kısmına da e-posta adresi ve parolanızı yazıpKaydet deyin. Exchange Server üzerindeki SSL sertifika * (SSL Certificate) ile ilgili bir sorun varsa Sunucu Kimliği Doğrulanamıyor ya da Sertifika doğrulanamadı vb. bir hata gelebilir, Sürdür diyerek devam edin.

* Exchange Server'ın kullandığı SSL sertifikası dahili olarak üretildiyse (Self Signed) ya da Exchange üzerindeki başka bir domain için satın alındıysa bu durum ortaya çıkıyor, Ayrıntılar deyip Exchange Server üzerindeki SSL sertifikaya bilgilerini görebilirsiniz.
iPhone ve iPad Mail Ayarları - Exchange hesap bilgilerinin girilmesi
iPhone ve iPad Mail Ayarları - Exchange server bilgilerinin girilmesi
iPhone ve iPad Mail Ayarları - Sunucu Kimligi Dogrulanamiyor hatasi

3) iPhone & iPad üzerine Exchange Mail kurulumunun en önemli bölümüne geldik. Bu ekranda iPhone'daki Mail, Kişiler, Takvimler ve Anımsatıcılar bölümlerindeki verilerinin Exchange Server hesabınız ile ilişkilendirmesi ve eşitlenmesi tanımlanmaktadır. Eşitlemek istemedikleriniz varsa bu ekranda kapatabilirsiniz.
İstediğiniz özellikleri aktif edip Kaydet dediğinizde, iPhone ya da iPad'e daha önceden girmiş olduğunuz Kişi, Takvim ya da Anımsatıcı bilgilerinin hepsinin silineceğine dair aşağıdaki gibi bir mesaj gelecektir. Bu bilgilerin Exchange Server üzerinde ya da iTunes'da bir yedeği yoksa bilgileri kaybetmemek için mutlaka iPhone'umda Tut seçeneğinini kullanın. Kurulum bitti, artık iPhone yada iPad'inizin ana ekrandaki Mail simgesinden Exchange mailinizi kullanabilirsiniz.
iPhone ve iPad Mail Ayarları - Exchange kullanilacak bölümlerin secimi
iPhone ve iPad Mail Ayarları - Exchange server silme uyarisi
iPhone ve iPad Mail Ayarları - Exchange mail görünümü

iPhone & iPad'e GMail Kurulumu
Apple, Gmail kullanıcılarını düşünerek iPhone ve iPad'de oldukça kolay olan bir sihirbaz hazırlamış. Ayarlar'dan Mail, Kişiler, Takvimler bölümüne girip Hesap Ekle dedikten sonra listeden Gmail'i seçin. Kurulum için Sadece Ad - Soyad, E-posta Adresi ve Parola girmek yeterli, server ayarları arka planda otomatik olarak yapılıyor. Bu adımı geçtikten sonra eşitlenecek bölüm olarak Mail, Takvim ve Notlar'ı sunuyor. Eğer Kişiler bölümünü Gmail hesabınızdaki Rehber ile eşitlemek istiyorsanız Google Apps İşletme Sürümü'nü satın almanız gerekiyor.
Hotmail, Yahoo ve AOL hesaplarınızı da aynı şekilde ekleyebilirsiniz.
iPhone ve iPad için Gmail Ayarlari - Gmail Secimi
iPhone ve iPad için Gmail Ayarlari - Hesap EklemeiPhone ve iPad için Gmail Ayarlari - Esitleme Ayarlari

iPhone & iPad'e POP3 & IMAP Kurulumu
POP3 ve IMAP'in ne olduğunu ve farklarını kısaca açıklayalım:
POP3 (Post Office Protocol 3 - Postane Protokolü 3) en temel e-posta protokolüdür ve e-postalar sunucu üzerinden alındığında otomatik olarak silinir (Mail programında "bir kopyasını sunucuda bırak" seçeneği aktif değilse). Ayrıca gönderilmiş e-postaların kopyası sunucuda tutulma imkanı yoktur, Gönderilmiş Öğeler (Sent Items) e-postanın gönderildiği cihaz (bilgisayar, telefon vb.) üzerinde kalır. Kişiler, Takvim ve Anımsatıcılar için eşitleme desteği yoktur.
IMAP (Internet Message Access Protocol - İnternet Mesaj Erişim Protokolü) ise POP3'den biraz daha gelişmiş bir protokoldür. Gelenler ve gönderilmiş e-postalar her zaman sunucuda tutulur ve bir e-posta silindiği zaman tüm cihazlardan otomatik kaldırılır. Bu sayede birden fazla cihazdan bağlandığınızda güncel durumu görürsünüz. Ayrıca sunucu üzerinde Gelen Kutusu ve Gönderilmiş Öğeler dışında yeni klasör açma imkanı da bulunur. IMAP kullanımında da POP3'de olduğu gibi Kişiler, Takvim ve Anımsatıcılar'ın eşitlenmesi söz konusu değildir.
1) Ayarlar'dan Mail, Kişiler, Takvimler bölümüne girip Hesap Ekle dedikten sonra listeyi aşağı kaydırıp Diğer'e tıklayın. Ad, E-posta ve Parola bilgilerini doldurup Sonraki deyin. Üst bölümden IMAP ya da POP seçin ve Sonraki deyin
iPhone ve iPad için POP3 ve IMAP Mail Ayarlari -Diğer Ekrani
iPhone ve iPad için POP3 ve IMAP Mail Ayarlari -IMAP ve POP Secimi
iPhone ve iPad için POP3 ve IMAP Mail Ayarlari -Yeni Hesap Ekrani

2) Gelen Posta Sunucusu ve Giden Posta sunucusu adreslerini, kullanıcı adı (Bu genellikle e-posta adresinizdir) ve parolanızı girin. Aşağıdaki gibi SSL Kullanarak Bağlanamıyor hatası alırsanız, Evet diyerek devam edebilirsiniz. Kurulum bittikten sonra Mail uygulamasını kullanabilirsiniz.
iPhone ve iPad için POP3 ve IMAP Mail Ayarlari -Gelen Posta Sunucusu
iPhone ve iPad için POP3 ve IMAP Mail Ayarlari -Giden Posta Sunucusu
iPhone ve iPad için POP3 ve IMAP Mail Ayarlari -SSL Uyarisi

0 yorum:

Yorum Gönder