Laptop ve Telefonlarda Batarya Ömrünü Uzatmak


Kullandığımız laptop ve telefon gibi batarya dayanma süresi önemli olan cihazlarda dikkat etmemiz gereken birtakım hususlar vardır.  Eğer bu hususlara dikkat ederseniz kullandığınız cihazların bataryaların ömürleri son derece uzun olur. Günümüzde gün içerizinde telefonumuzun veya başka elektronik bir cihazımızın  şarjı bittiğinde ne kadar zor durumda kaldığımızı bilirisiniz. 
İşte bu noktada böyle sorunlar yaşamamak için elektronik cihazlarımızın pillerini yani bataryalarını şarj ederken şu hususlara dikkat edelim.
  • Asla kısa süreli şarj etmeyin. Örneğin telefonu beş dakika şarj edip şarjdan almayın. Bu bataryayı yıpratır.
  • Dolu bir bataryayı şarjda bırakmayın. Özellikle Notebooklarda bunu sıklıkla yapıyoruz. : ) Gece takarım sabah dolar diye düşünmeyin.
  • Haftada en az bir kez bataryayı sonuna kadar bitirin. Sonra şarj edin.
  • Eğer bataryayı kullanmayacaksanız kesinlikle tam boş yada tam dolu bırakmayın. Genellikle %70 - %80 lerde bırakırsanız bu bataryanın ömrünü uzatmayacak ama en azından daha uzun süre bataryanızı kullanabileceksiniz.
Buraya kadar yazdıklarımın yanında laptop kullanırken bataryası bilgisayara takılıysa aynı zamanda elektrik fişini takmanız demek bataryanın gereğinden fazla zorlanması demek.Genelde üretici firmalar bunu bataryanız içine yerleştirdikleri bir kaç diyotla çözüyorlar ama bu çözümler uzun soluklu olmuyor. Böyle yaparsanız bataryanızın ömrü kısalır ve ileride sorunlar çıkarır. Doğrusu, bir cihazı elektriğe takılıyken kullanmak istiyorsanız bataryasını çıkarın. Böylelikle ömrünü maksimum seviyede tutarsınız. Bu arada çıkardığınız bataryayı soğuk bir yerde muhafaza edin ve birkaç haftada bir boşaltıp tekrar şarj edin.
Herkese iyi çalışmalar. Bir yorumu çok görmeyin.